Kjernetemaene og arbeidsplan – «Mangfold og gjensidig respekt»

I år vil kjernetemaene sentrere seg rundt det å kunne utøve gjensidig respekt og møte en verden full av mangfold. I en tid da det er store konflikter og kriger rundt i verden og mørkeblå rasistiske strømninger vokser i Europa, er evnen til å vise respekt og møte ulikheter og mangfold viktigere enn noensinne.

I barnehagen møtes et mangfold av mennesker. Mangfold innebærer ikke bare det kulturelle og religiøse, det kan også være etniske og språklige forskjeller, så vel som et mylder av alder, kjønn, funksjonsnedsettelser, kroppsformer, familieformer osv.  

Der mange barnehager ender opp med å kun løfte frem mangfoldet på FN- dagen, har Den Internasjonale Barnehagen en over 40 år lang tradisjon med å gjøre dette hele året blant annet gjennom å markere land som er representert i barnehagen, enten hos barna eller personalet. Synliggjøring av mangfoldet er ikke en festdrakt vi tar på oss en gang i året, det er en del av genet vårt, en grunnpilar i vår praksis. Vi skal bruke mangfold som en ressurs i det pedagogiske arbeidet og støtte, styrke og følge opp barna ut fra deres egne kulturelle og individuelle forutsetninger (jf. Rammeplan for barnehagen).  

I år vil vi la disse markeringene ha en enda større plass i barnehagen. Tidligere har markeringene vært avgrenset til en uke om gangen, i år vil vi bruke minimum to uker på hver markering og gjøre utforskingen av ulike land og kulturer til en større reise (bokstavlig talt). Vi vil lage egne pass til alle barna og reise med båt, tog eller fly til de ulike landene vi markerer, og vi vil lære om mat, språk, musikk, kunst, natur, byggeskikker, attraksjoner og mye mer.